Algi / Glony / Wodorosty
Algi są bogate w mikroelementy, witaminy, białka, jod, miedź i cynk. Są one istotne dla zdrowej skóry, lśniącej sierści i zrównoważonego wzrostu. Algi zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy, a poza tym są dobrym źródłem wapnia. Zawierają wysoką zawartość jodu, dzięki czemu mogą niwelować niedobór. Zawarte w cdVet Fit-BARF MicroMineral algi brunatne Ascophyllum nodosum, mogą przeciwdziałać powstaniu kamienia nazębnego.
Fit-BARF Algenkalk- algi czerwone
zawdzięczają swoje unikalne właściwości rekordowej zawartości organicznego wapnia i magnezu oraz pierwiastków śladowych, witamin, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. To sprawia, że doskonale pokrywa zapotrzebowanie na wapń w diecie BARF oraz równoważy nadmierną ilość fosforu.
Skład: 100% algi czerwone.
Fit-BARF Seealgenmehl - kelp norweski/morszczyn
wodorost północnego Atlantyku zaliczany do alg brunatnych, znany jako morszczyn lub kelp norweski. Ze względu na wysoką zawartość minerałów, pierwiastków śladowych i witamin stanowi wartościowy dodatek do paszy. Stanowi też niezwykle bogate źródło łatwo przyswajalnego jodu, pierwiasteka ważny dla pracy tarczycy i całego układu hormonalnego.
Skład: 100% kelp norweski (Ascophyllum nodosum).
Fit-BARF Bio-Spirulina - spirulina
jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą. Zawiera pomiędzy 60 i 70% białka (znacznie więcej niż wołowina, kurczak, czy soja), 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów, wysoki poziom kwasu gamma-linolenowego (GLA), beta-karoten, kwas linolowy, kwas arachidonowy, witaminę B12, żelazo, wapń, fosfor oraz kwasy nukleinowe- DNA i RNA. Jest niezwykle bogata w chlorofil i fikocyjaniny oraz posiada w swoim składzie specjalny kompleks protein białkowych, który znajduje się tylko w strukturach sinic.
Skład: 100% organiczna spirulina
Fit-BARF Bio-Chlorella - chlorella
Chlorella to słoneczna alga słodkowodna. Ten mikroskopijny, jednokomórkowy glon o wielkości od 2 do 12 mikronów zawiera ponad 70 substancji o wysokim znaczeniu biologicznym dla organizmu. Wyjątkowo bogate spektrum substancji odżywczych: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Swoją nazwę zawdzięcza niezwykle wysokiemu procentowi naturalnego chlorofilu, który dostarcza komórkom tlen i ma właściwości pochłaniające zapach. Tak więc, chlorofil może mieć pozytywny wpływ na nieprzyjemny zapach ciała i zapach z pyska. Algi Chlorella działa jak naturalny środek wiążący toksyny, które następnie wydala z organizmu.
Skład: 100% chlorella.
Fit-BARF Grünlippmuschel - zielone małże nowozelandzkie
Zielone małże nowozelandzkie cechuje bogata zawartość aminocukrów zwanych glukozaminoglikanami (GAG), fosfolipidów, steroli, aminokwasów, kwasów tłuszczowych typu omega-3, kwasu krzemowego, substancji mineralnych, pierwiastków śladowych (wapń, jod, żelazo, fosfor, potas, selen, sód, cynk) oraz witamin E, C, A, D1, D3, B1, B2, B6, B12 oraz B3, B5. Nowozelandzkie małże zielone mają korzystny wpływ na układ moczowy, witalność, metabolizm, sierść i skórę oraz na aparat ruchu. Szczególnie istotna jest zawartość aminocukrów zwanych glukozaminoglikanami (GAG), które mają udział w budowie tkanki skóry, tkanki łącznej, chrząstek międzykostnych i płynów stawowych, dzięki którym stawy zachowują swoja ruchliwość. Ponadto zielone małże nowozelandzkie zawierają dużą ilość tauryny (2,4 g w 100 g).
Skład: 100% liofilizowana Perna canaliculus (nowozelandzka małża zielona).